Luciagalan Upplyst den 14.12

I år fyller Folkhälsan 100 år! Dessutom har firandet av Ålands 100-årsjubileum påbörjats. För att hylla dessa 100-åringar bjuder vi in till en stämningsfull kväll i Lucias tecken den 14 december kl.18.00 på Stadshuset i Mariehamn. Galan börjar med mingel.

På Åland startade det offentliga luciafirandet år 1944 på initiativ av Åke Bamberg i egenskap av ordförande i Mariehamns Ungdomsgille. Som ekonomisk garant stod sjöfartsrådet Edgar Eriksson. Flankstöd kom även från Ålandstidningen, som i november meddelade att åländska flickor inbjöds att delta i en luciatävling. Bland 13 flickor valdes Hedvig Larsson från Hammarland, Strömma till Ålands första lucia. Luciadagen 1944 togs hon emot vid Församlingshemmet där luciasången sjöngs av två körer, varifrån luciatåget gick med släckta facklor, p.g.a den krigstida mörkläggningen, till Stadshuset och festen där FBK:s hornorkester spelade. Senare på kvällen blev det bal på Societetshuset. Idag arrangeras Ålands Lucia av Landskapsföreningen Folkhälsan på Åland r.f. Luciakampanjen är en välgörenhetsinsamling och de medel som samlas in under kampanjen tillfaller utvalda ändamål – i år barnfamiljer på Åland som av någon orsak har en utmanande och tuff vardag.

Med Luciagalan Upplyst vill vi knyta an till den konsert som ordnades på Stadshuset 1944 då Ålands första Lucia firades. Under galan på Stadshuset uppträder en rad kulturaktörer och andra ålandsprofiler med varierande program - allt från dans och sång till tal och samtal. Samtliga tolkar det åländska jubileumsårets tema egensinne. Detta är ett tema som går hand i hand också med Lucia och luciatraditionen - Lucia var nämligen en stark ung kvinna som gick sin egen väg och visade på så sätt på mod och egensinne. På scenen ses

Ålands Lucia med följe
Molly Anderson
Sea Side Singers
Maria Widén
Per-Arne Sondell
Ylva Watkins
Andréa Sandberg
Linus Dahlblom
Kvinnfolk

Festtal av kultur- och utbildningsminister Annika Hambrudd. Kvällens konferencier är Mariana Mox Olofsson.

Petronella Wester är galans konstnärliga ledare.

Biljetter finns tillgängliga i receptionen i Folkhälsans Allaktivitetshus på Skeppargatan 11 i Mariehamn. Ingen biljettförsäljning i dörren. Biljetterna kostar 20 euro och inkluderar välkomstdrink samt kaffe med godbit i pausen. 5 euro av biljettpriset går till luciainsamlingen.